Hollandi kaste ehk hollandaise, üks kulinaaria viiest põhikastmest, sobib mitmete liha- ja kalaroogadega. Kaste koosneb kokkukeedetud leemest (reduktsioonist), selitatud koorevõist ja munakollasest. Reduktsiooni keetmisel lisatakase kala- või lihaleemele ka valget veini, sibulat ja terapipart. Vesivannil kuumutades vispeldatakse reduktsioon kokku munakollase ja koorevõiga, maitsestatakse. Oluline on õige valmistustemperatuur, et kastme asemel ei tekiks nö munapuder.
Kaste pärinevat 17. sajandist ning olevat nimetatud Prantsusmaad külastanud Hollandi kuninga auks. Mõned ajaloolased arvavad siiski, et kaste pärineb Hollandist. Kastmel on mitmeid erinevaid versioone: kui lisatakse mahuliselt 10 % koort, saadakse musliinkaste (sause mousseline), kui lisatakse apelsinimahla ja -koort, saadakse malta kaste (sauce maltaise), kui segatakse hollandi kaste vahekorras 1:1 kokku kollase põhikastmega, saadakse võikaste (sauce beurre) jne.
Viimati: veebruar 2018