Veloute

Veloute ehk kollane põhikaste, üks kulinaaria viiest põhikastmest, kasutatakse sageli kalaroogade juures. Peamine erinevus bešamellist ehk valgest põhikastmest seisneb selles, et piima asemel kasutatakse puljongit. Kui kastet valmistatakse kalaroogade jaoks, siis kasutatakse reeglina ka kalaleent, kusjuures tavaliselt ikka sellest kalaliigist keedetud leent, kellest rooga valmistatakse. Siiski võib olla ka erandeid, nt kiisaleeme kasutamine muude kalaliikide juures või hoopiski kanaleeme kasutamine. Kastmenõus sulatatakse või, lisatakse jahu ja kuumutatakse segades, kuni jahusegu muutub kollakaks. Lastakse veidi jahtuda ja lisatakse pidevalt segades kalaleem. Kuumutatakse vahepeal segades seni, kuni ilmuvad mullikesed, seejärel keedetakse tasasel tulel 30 ja vahepeal segades veel umbes 30 minutit. Erinevaid versioone saadakse erinevate lisanditega: sidrunikoor ja sidrunimahl, mädarõigas, rõõsk koor, hapukoor, tomatid, tomatipüree, sinep, kapparid, munakollane, hakitud keedumuna, valge vein jne.

Veebruar 2018

Vaata lisaks:

Harvey's sauce
Poola kaste
Bešamell
Hollandi kaste