Anšoovisepasta, kalapasta, mille põhikomponendiks on anšoovised. Kasutatakse maitseainena või koostisosana erinevates roogades. Tänapäeval kalatöönduslik masstoodang. Kuulub Suurbritannia, Itaalia, Filipiinide ja Vietnami köökidesse. Maroko peamine eksporditoode.
Valmistatakse anšoovistest, äädikast, vürtsidest ja veest. Kui põhikomponendiks on või, saadakse tulemusena nn anšoovisevõi (prantsuse köögis beurre d'anchois).
Amšoovisepasta eelkäijana on ajalooliselt käsitletud allecit, mis oli Vana Roomast valmistatud garumi paksem fraktsioon. Inglismaal toodetakse alates 1828. a anšoovisepastat Gentleman's Relish ja alates 1891. a pastat Peck's anchovette. Filipiinidel kannab anšoovisepasta nime bagoong monamon, Vietnamis on kääritatud anšoovisekastme nimeks mam nem.
November, 2019