Sous vide (haudumine vaakumis)

Sous vide (haudumine vaakumis) on valmistusviis, mille puhul kala, liha või köögiviljad pannakse vaakumpakendis pikaks ajaks vette, mille temperatuur jääb vahemikku 55-60 oC, kalade puhul ka alla 55 oC. Sellisel temperatuuril hoitakse toiduaineid mitmeid tunde (liha kauem, kala lühemalt). Valmistatav toit ei puutu veega kokku ja haudub n-ö omas mahlas. Kasutatakse selle valmistusviisi jaoks loodud seadmeid, mis võimaldavad hoida vee temperatuuri etteantud tasemel. Vaakumis valminud liha või kala on mahlane ja hõrk, kuid pole pruunistunud. Seepärast pannakse kalatükid enne serveerimist sageli  korraks väga tulisele pannile, millega muudetakse pealispinna tekstuuri ja maitset.

Jaanuar, 2025  

Vaata lisaks:

Friteerimine (valmistusviis)
Tataki (valmistusviis)
Barbecue ehk barbeque ehk BBQ (valmistusviis)
Konsomee
Blanšeerimine