Barbecue ehk barbeque ehk BBQ (valmistusviis)

Kõige laiemas mõttes kala või liha küpsetamine ja/või suitsutamine elusa tule abil. Mõistel on märkimisväärseid piirkondlikke erinevusi, selle alla mahuvad maailmas ka toimingud, mida Eesti kontekstis mõistetakse kalade grillimise või suitsutamisena. Eestis mõistetakse barbequena liha või kala niisugust valmistamist nagu see on levinud Põhja-Ameerikas – selle puhul pole liha või kala vahetult tuleleegi või miilavate süte kohal, vaid kuumus tekib puude põlemisel tulekambris, mis on lõõri abil ühendatud küpsemiskambriga. Selleks kasutatakse söegrillidest erineva ehitusega BBQ-ahjusid.

Jaanuar, 2025

Vaata lisaks:

Sous vide (haudumine vaakumis)
Friteerimine (valmistusviis)
Tataki (valmistusviis)