Tartarkaste

Tartarkaste (prantsuse sauce tartare),majoneesipõhine külm kaste, mis sobib eriti hästi kalaroogade, nt taignas friteeritud kalade juurde. Versioone-variante võib olla väga palju, olenevalt sellest, mida majoneesi sisse hakitakse, millega maitsestatakse ja kas lisatakse ka hapukoort või jogurtit. Prantsuspärane tartarkaste on üsna lihtne – majoneesiga segatakse vaid hakitud keedumuna ja murulauk; viinipärasesse tartarkastmesse kuuluvad marineeritud kurk, sibul, kapparid, petersell ja keedumuna. Tartarkaste on väga sarnane remulaadkastmega (remoulade), kuid viimast tehakse veelgi teravamaitselisemana. Mõnedes käsitlustes loetakse peamiseks erinevuseks seda, et tartarkastmes ei kasutata maitsestamiseks sinepit, remulaadkastmes aga kasutatakse. Olulisem erinevus on siiski see, et remulaadkastmetesse kuuluvad kapparid ja anšoovised (vürtsikilud), mida tartarkastmesse ei lisata. Tartarkaste on tõenäoliselt türgi-tatari algupäraga: Ottomani impeeriumi köögis oli tuntud külma supi või kastme moodi tarator (ka tarathor või taratur), mis koosnes jogurtist, pähklitest, kurgist, tillist, sidrunimahlast jms. Prantsuse köögis on tartar hakanud kokandusterminina tähistama niisuguseid roogasid, mille puhul kõik komponendid on peeneks hakitud (nt boeuf a la tartar). Eestis kõneleme samas mõttes nt forellitartarist.

Veebruar 2018

Vaata lisaks:

Bešamell
Veloute
Hollandi kaste
Poola kaste
Remulaadkaste