Krevetid (kuivatatud)

Krevetid kuivatatuna, maailma erinevates piirkondades tuntud krevettide säilitusviis. Kõikjal kuivatatakse neid enam-vähem samamoodi – lastakse päikese käes kuivada. Kuivades kahanevad krevetid üsna tillukesteks. Krevette kuivatatakse nii koortega kui ka koorituina, koos peade-jalgadega või ka ilma. Neid võidakse roogadele lisada tervikuna või hõõruda pulbriks, mida seejärel kasutatakse maitseainena. Kuivatatud krevettide maitse erineb oluliselt kuivatamata krevettide maitsest. See on kergelt magus ja väga lähedane sellele, mida tänapäeval mõistetakse umamina.


Kuivatatud krevettide kasutamine on tavapärane Hiina, Korea, Malaisia, Indoneesia, Tai, Birma, Filipiinide, India, mitmete Aafrika riikide (nt Nigeeria), ent ka Mehhiko ja Brasiilia köökidele. 18. sajandil jõudsid kuivatatud krevetid ka USA-sse (Louisina). Kuivatatud krevette võidakse enne kasutamist leotada ning seejärel vokkida, neid lisatakse suppidesse ja hautistesse, pulbriks hõõrutuna toimivad nad maitseainena suppides, hautistes ja kastmetes.

Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Krevetilised (Caridea)
Krevetikrõpsud
Krevetid toiduna