Fesikh / Muumiakala

Fesikh ehk muumiakala, Egiptuse iidne roog, mida valmistatakse Vahemerest ja Punasest merest püütavast harilikust kefaalist (Mugil cephalus). Kõigepealt kuivatatakse kalad päikesepaistes, seejärel hapendatakse neid suurtes tõrtes 40 päeva vältel, siis soolatakse ja pakitakse õhukindlalt. Kalal on väga tugev lõhn. Muumiakala süüakse traditsiooniliselt Sham el-Nessim-nimelise kevadpüha ajal, mida on peetud juba aastatuhandeid. Muumiakala valmistamine on keeruline ning oskusi pärandatakse perekonniti põlvest-põlve. Igal aastal esineb surmajuhtumeid, põhjuseks halvastivalmistatud kalast saadav botulism.

Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Kuivatamine/vinnutamine
Jukola (kuivatatud kala)
Bacalao
Daing
Gwamegi