Mojama (vinnutatud tuun)
Mojama (itaalia
mosciame) on vahemeremaades delikatessina tuntud kalaroog, vinnutatud tuunikala.
Roa nimetus pärineb araabia keelest (mushamma = 'kuiv'), kuid valmistusviis ise foiniiklastelt.
Tuuni seljaosast lõigatud fileed hoitakse kaks päeva soolas, seejärel sool eemaldatakse, filee loputatakse puhtaks ning pannakse 15-20 päevaks tuule kätte kuivama.
Tavaliselt serveeritakse mojamat õhukeste viiludena oliiviõli ja tomativiilude või mandlitega/pähklitega. Vahel lisatakse ka rosmariini või kalamarja.
Madriidis on populaarseks suupisteks mojama, mida pakutakse õlle juurde koos oliividega.
Mojama mandlitega
Mojama oliiviõliga
Vaata lisaks:
Katsuobushi
Kuivatamine/vinnutamine
Atlandi väiketuun (Euthynnus alletteratus)
Tekkadon (tuun sashimina)