Kaerahelbed õngesöödana

Esimene moodus

Hõreda sõela abil sorditakse välja suuremad helbed, pannakse need kapronsukasse ja asetatakse keevasse, kergelt soolatud vette. Keedetakse 20 minutit, seejärel aga laotatakse paberile kuivama nii, et helbed oleksid üksteisest lahus. Nüüd raputatakse helbed jahuga üle ning kaetakse mitme paberikihiga. Umbes nelja tunni pärast on kaerahelbed kasutamiskõlblikud. Hoitakse purgis, varjus.

Konksule sätitakse nõnda, et helbed turritaksid erinevates suundades.

Teine moodus
Õhukesele riidetükile laotatakse õhuke kiht kaerahelbeid ning keeratakse siis riie kokku nagu rullbiskviit. Et see oleks piisavalt tihe, seotakse "vorst" kokku veel nööriga, kinni seotakse ka otsad ning keedetakse seda rulli 20 minutit vees. Pärast keetmist riputatakse "vorst" jahtuma. Niimoodi keedetud kaerahelbed on nätsked ning püsivad hästi konksul. Latikapüügil topitakse konksule nii palju helbeid, kui konksule mahub.

Kerahelbeid võtavad mitmed lepiskalad.



Allikas:
V. Koržets, Õngitsemine. Tln., 2003

Vaata lisaks:

Hernes õngesöödana
Kaer õngesöödana