Agaran ehk eveeni hapukala

Agaran ehk eveeni hapukala. Hapendamine on iidne kala säilitamise moodus eveenidel ning jakuutidel.  (Eveenid on väikerahvas Kirde-Siberis, mis kujunes tunguusi ja jukagiiri hõimude segunemisel. Lähedased Evenkidele. 2010. a elas Venemaal 22 383 eveeni.)

 Varasuvel kaevati vähemalt 1 m sügavune auk, tavaliselt ümmargune. Augu läbimõõt olenes juba püütud või suve jooksul püüda kavatsetava kala kogusest.
Augu põhi ja seinad vooderdati lehisekoorega. Kalad puhastati ja keedeti suures katlas poolvalmiks, seejärel valati leem ära, kalad nõrutati ja lasti neil jahtuda.
Auk täideti kaladega, kalad kaeti lehisekoorega ning seejärel pinnasega nõnda, et vihmavesi ei saaks kusagil lohku koguneda.
Nõnda hapendatud kala kasutati toiduks talvel - seda lisati uhaale.

Allikas:
supercook.ru - Большой Кулинарный Словарь , Классические блюда национальных кухонь, Северная экзотика.
September, 2014

Vaata lisaks:

Eveeni-evengi kalaroad
Räimeroad: hapusilk ehk surströmming
Rakfisk ehk norra hapukala
Kiviak ehk hapualk
Hákarl ehk hapuhai
Funazushi ehk jaapani hapukoger