Kiviak ehk hapualk

Kiviak on traditsiooniline grööni roog, mille valmistamiseks pannakse nülitud hülgenaha sisse hapenduma merelinnud, täpsemalt algid (Alca torda). 



Hülgenaha sisse paigutatakse 300 kuni 500 alki koos nokkade, jalgade ja sulgedega. Linnud pressitakse naha sisse võimalikult tihkelt, ilma õhuruumita, hülgenahk õmmeldakse kinni, hõõrutakse üle rasvaga ning peale asetatakse suur kivi, et "hüljes" oleks surve all. 3 kuni 18 kuu pärast on linnud hapnenud ning neid hakatakse sööma. Tegemist on piduroaga, mida pakutakse peamiseltsünnipäeva-,  pulma- või jõululaual.



Kiviak on väga terava maitsega, väideldavalt sarnaneb ülelaagerdunud juustuga.
Lisaks gröönlastele kasutavad hapualke toiduks ka Alaska ja Kanada innuiidid.
Hapualki süüakse tavaliselt välisõhus, kuna ruumidesse võib roa lõhn jääda nädalateks.

Allikad:
Kiviak Wikipedias
10 fakti kiviakist Stinki Foods'is

Vaata lisaks:

Agaran ehk eveeni hapukala
Funazushi ehk jaapani hapukoger
Rakfisk ehk norra hapukala
Räimeroad: hapusilk ehk surströmming
Hákarl ehk hapuhai