Õngetainas

Õngetainas

Esimene moodus
Tainas segatakse tavapärase jahvatusege nisu- ja rukkijahust vee või piimaga. Hea on lisada toorest munarebu ja veidi mett. 
Valmis tainast hoitakse toiduõliga immutatud lapi sees. Kui söödakuulid tehakse varem valmis, võib neid korraks kasta keevasse vette, nii muutuvad tainakuulid tugevamaks ja lõhnavamaks. 
Keetmata tainast muljutakse enne konksule sättimist hoolikalt sõrmede vahel. Soovi korral võib taina toiduvärvide lisamisega muuta kollaseks või punaseks.

Teine moodus
Võtta pisut jahu, segada munavalgega, lisada vett ja mõni tilk taimeõli. Nendest ainetest segatud tainas sukeldada keevasse vette. Niipea, kui valge tainas hakkab kollaseks tõmbuma, võib seda pidada valmis õngesöödaks.
Veest väljavõetud tainas panna taldrikule  jahtuma ja lasta seista seni, kuni see kattub õhukese koorikuga. Koorik kaitseb tainast kuivamise eest ning sööt säilitab pika aja vältel värskuse ja aroomi.
Söödakuulid muditakse valmis vahetult enne konksule panemist.

Kalastuskauplustes on müügil erinevaid valmistainaid ja ka tainapulbreid. Viimased segatakse vähese veega tainaks vahetult enne kalapüüki.

Tainaga püütakse kokre, särge, karpkala jt lepiskalu.

Allikas:
V.Korþets, Õngitsemine. Tln., 2003