Odrakruup

Odrakruup


Valmistamiseks võetakse terved, purustamata kruubid. 
Kõigepealt leotatakse kruupe külmas vees 2 tundi, seejärel pannakse potiga nõrgale tulele keema. Kui kruubid on 5-6 minutit keenud, võetakse pott tulelt, kaetakse (tekiga) kinni ning jäetakse paisuma, kuni nad lõpuks jahtuvad. Seejärel loputatakse kruubid kurnas ja kuivatatakse puhtal paberil.

Kruupe saab valmistada ka välioludes. Termospudel täidetakse 1/4 mahus kruupidega ning peale valatakse kuni 2/3 mahuni keeva vett. Termos suletakse ning jäetakse kruubid 1,5 tunniks hauduma. Seejärel puistatakse kuumad kruubid kilekotti, raputatakse sinna riivsaia ning segatakse hoolikalt. Riivsaia kübemed kleepuvad hästi üksikute kruupide külge, püügi ajal aga eralduvad kruupidest ning peibutavad sellega kalu.

Kruupe hoitakse toiduõliga niisutatud riidelapis või plastkarbis. 
Konksule pannakse enemasti mitmekaupa. Püütakse käsiõnge või tonkaga. 

Võtavad lepiskalad — latikas, nurg, särg, roosärg, koger, viidikas. 

Allikas:
V.Korþets, Õngitsemine. Tln., 2003