Botvinja (ботвинья), okro¹kaga sarnane külmsupp, milles supivedelikuks on kali. Eripäraks on see, et supis kasutatakse hapuoblikaid, nõgeseid, peedilehti jms. Nimi tuleneb vanemast vene sõnast ботвa, mis tähendab erinevaid söödavaid rohttaimi, esmajoones porgandite, peetide, kaalikate jm pealseid. Klassikalise botviinja juurde kuulub ka kala – eelistatud on keedetud või soolatud tuurlased. Ilma kalata valmistatud botvinjat nimetatakse mittetäielikuks (неполной). Kasutatakse ka nt koha või säga -, vahel võetakse korraga mitu kalaliiki või lisatakse muid mereande – vähikaelu, krevette vms.
Söömise ajal lisatakse taldrikusse jäätükke, et supp oleks võimalikult külm. Serveerimisel kasutatakse korga kolme taldrikud: ühes on supp ise, teises kala, kolmandas purustatud jää. Botviinjat on peetud ihu ja vaimu värskendavaks roaks sellest pidasid vägagi lugu näiteks tsaar Aleksander I ja poeet Aleksandr Pu¹kin.
Detsember 2017