Prahok

Prahok, teravalõhnaline kalapasta Kambodža köögis, mida kasutatakse maitseainena või roogade koostisosana. Seda on kirjeldatud kui „Kambodža juustu“. Kasutatakse suppide ja kastmete lisandina, kuid ka põhiroana koos valge riisi ja köögiviljadega.


Banaanilehel küpsetatud prahok sealiha ja maitseainetega

Kalad roogitakse ja rapitakse, seejärel purustatakse. Ajalooliselt on levinud nende tampimine jalgadega sõtkudes, tänapäeval toimub peenestamine vastavate masinatega. Purustatud kalad jäetakse üheks päevaks päikse kätte, seejärel soolatakse ja pannakse suurtesse savinõudesse käärima. Nõud kaetakse bambusribadest kaantega. Kääritamine kestab 20 päeva, kuid parima prahoki valmistamiseks võib pastat kääritada kuni 3 aastat.

Prahoki valmistamisel leiavad kasutamist madupead (Channa), hõbeparrakad (Barbonymus), kuukiir-niitkõht (Trichogaster microlepis), siiami nabernina (Henicorhynchus siamensis) jt kalaliigid.

November, 2019

Vaata lisaks:

Kalapasta