Vinnutatud räimed

Vinnutatud räimed, räimede ajalooline valmistusviis Eestis, valmistatakse kevadräimedest. Räimed pannakse ööpäevaks verisoola, seejärel lükitakse läbi silmade nöörile või traadile ja riputatakse kuivama tuulisesse, kuid päikseta paika. Olenevalt ilmast ja kalade suurusest kuivavad räimed 1-2 nädalat. Kuivads kattuvad kalad väljaimbuva rasvaga, millest moodustuv koorik kaitseb neid roiskumise eest. Räimed peavad jääma painduvaiks, nad ei tohi muutuda tuhkkuivaks. Neid süüakse niisama või „sulatatakse“ kartulite keeduaurus. Pikemaks säilitamiseks laotakse räimed emailnõusse või klaaspurki, ladudes raputatakse vahele soola ja peale valatakse küllastunud soolvesi. Soolvees nad enam soolasemaks ei muutu, kuna rasvakiht ei lase soolal kaladesse tungida. Nii säiluvad räimed mitu aastat. Koržetsi Suur Kalaraamat, Tallinn 2016


Jaanuar, 2019

Vaata lisaks:

Räim
Kuivatamine/vinnutamine