Jaapani vasaabia (Wasabia japonica)

Jaapani vasaabia(Wasabia japonica), mitmeaastane rohttaim, mille juured sarnanevad terav-kibeda maitse poolest mädarõikaga, kuid on veel märksa teravamad. Valmistatakse pasta või pulbrina, mõlemad on helerohelist värvi, Eestiski tuntudwasabinime all. Jaapani köögis kuulub wasabi lahutamatultsašimi jasuši juurde.Wasabil on ka baktereid ning kalaparasiite surmav toime. Jaapani meditsiinis on kasutatud infarkte-insulte ennetava toiduainena; usutakse pärssivat vähirakkude arengut. Jaapani vasaabia soolvees leotatud lehtedest, õitest, lehevartest ja lõigutud risoomist tehakse marineeritud salatit wasabi-zuke.

Suurtes kogustes vasabi tarvitamine ärritab seedeelundeid, jume muutub kahvatuks, võib esile kutsuda ärevust, ohtrat higistamist ja isegi kukkumist. See võib olla ohtlik nõrgenenud südame- ja ajuveresoontega inimestele. Samuti peavad ettevaatlikud olema inimesed, kellel on söögitoru reflukshaigus, neeruhaigused, seedetrakti haigused või kes kasutavad hormoonravi preparaate.

 

Veebruar 2018