Hee, hoe, hvee. Venemaal tuntakse toorest kalast tehtud rooga hee(хе),mis on koos nimega Venemaale tulnud Koreast. Koreasse tuli see omakorda Hiinast, kus see kandis hveenime ja oli meelepärane juba Konfutsiusele (5-6 sajand eKr). Muistses Hiinas oli hvee(ka kuai) väga laialt levinud, kuni 11. sajandil tabas Hiinat epideemia. Seejärel kadusid toores kala ja liha hiina kulinaariast ning tänapäeval süüakse neid vaid mõnedes üksikutes piirkondades. Seevastu Koreas peetakse toorest kalast või teistest mereandidest jätkuvalt lugu: saengseon hoe(saengseon= kala) on siin analoogiks jaapanlaste sashimile.
Vene versioonis on heepigem teravamaitseline salat, mille üheks koostisosaks on toore kala peened ribad: lisaks kalale võib see sisaldada rohkelt porgandiribasid, sibulat, küüslauku, paprikat, soola, suhkrut, äädikat, taimeõli, koriandrit, maitserohelist ja erinevaid vürtse. Ei sööda kohe, vaid lastakse roal mõne tunni vältel jahedas marineeeruda.
Allikas: Koržetsi suur kalaraamat. Tallinn, 2016