Scampi, itaalia päritoluga mõiste, mis on saanud rahvusvaheliseks kulinaariaterminiks. Scampi on norra salehomaari liha (peamiselt homaarisabad) või sellest valmistatud toidud. Samuti võib scampina olla turustatud perekonda Metanephrops kuuluvate homaarlaste liha. Tegelikkuses serveeritakse scampi nime all Euroopa restoranides vahel ka krevettide/garneelide liha, mida seadused (nt Saksamaal ja Inglismaal) võivad käsitleda tahtliku eksitamisena. Seevastu USAs on krevettide pakkumine scampina üsna tavapärane ja ka seaduslik. Euroopas võib olla vahel scampina serveeritud ka merikuradite (Lophius piscatorius või Lophius budegassa) õrn liha. Värskel salehomaari-scampil on kergelt magus maitse, mis puudub siis, kui scampi on olnud läbi külmutatud. Scampi valmistamisel tuleb roale kuumal pannil või ahjus anda kuumust õige napilt – küpsetusaega ei mõõdeta minutite, vaid sekunditega. Inglismaal friteeritaksescampit taignas või riivsaiaga paneerituna.
Allikas: Koržetsi suur kalaraamat
Veebruar 2018