Krevetipasta

Krevetipasta, maitseaine, mida kasutatakse peamiselt Kagu-Aasias ja Lõuna-Hiinas. Vanimad andmed selle kasutamisest pärinevad 8. sajandi Lõuna-Taist. Pasta valmistamiseks segatakse krevetid soolaga ning lastakse sellel segul hapnema minna. Kui krevetid on muutunud püdelaks, võidakse seda kasutada krevetikastmena, mis sarnaneb mõneti Vana-Rooma garumiga, pastalaadseks muudetakse segu aga nii, et lastakse vedelikul sellest päikese käes aurustuda. Krevetipasta võib olla üsna pehme, kuid võib olla kuivatatud ka tahketeks brikettideks.


Pasta valmistamiseks (ja ka kuivatamiseks) kasutatakse tihti krilliliste (Euphausiacea) rühma kuuluvaid väikeseid vähikesi (1-4 cm), kuid kääritada võidakse ka suuremaid krevette, koos nendega ka väikesi kalu ning köögivilju. Krevetipasta võib mõnevõrra erineda ka valmistusviisilt, näiteks paiguti keedetakse krevetid enne kääritamist läbi, kohati lisatakse käärivale segule ka vett. Valmis krevetipasta võib olla väga erineva värvuse, tihkuse ja ka maitsega: sellel on palju piirkondlikke variatsioone. Reeglina on pastal väga tugev ja eurooplaste jaoks eemaletõukav lõhn, kuigi kvaliteetsemate pastade puhul on see lõhn leebem. Krevetipastat kasutatakse erinevate kala- ja köögiviljaroogade maitsestamisel, suppides, kastmetes, salatites jm. Krevetipastal on erinevates piirkondades erinevad nimesid: Tais on see kapi, Filipiinidel bagoong alamang, Indoneesias terasi, Birmas ngapi jess, Hiinas hom ha, Indias (Goa) galmbo, Malaisias belacan jms.

 Krevetipasta kuivatamine
Jaanuar 2018

Allikas: Koržetsi suur kalaraamat. Tallinn, 2016

Vaata lisaks:

Krevetid toiduna