Niisk

Niisk, isase kala seemnesari (gonaad) seemnerakkudega. Paariselund (sõõrsuudel paaritu). Isane kala heidab kudemisel seemnerakud pärakuava kaudu vette emaskala poolt sinna heidetud marjateradele (munarakkudele) ning toimub viljastmine. Kudemise ajaks muutub niisk piimjaks vedelikuks ja isaskala kohta öeldakse, et ta jookseb piima. Isaskalu nimetatakse (peamiselt just kudemisperioodil) ka niisakaladeks või piimakaladeks.

Niisad on väga valgurikkad. Neist saadud protamiine kasutatakse koos ravimitega nende ravitoime pikendamiseks, samuti vastumürgina hepariini üledoseerimisel.

 Lõhe niisad

Niiskasid kasutatakse ka kalakulinaarias, ehkki eripärase maitse ja pehmepoolse tekstuuri tõttu hinnatakse neid kalalihast või -marjast madalamalt ja sageli visatakse koos kala sisemustega minema.

Vene köögis süüakse soolaheeringate niiskasid kas omaette suupistena või koos heeringamarjaga; teiste kalade niiskasid keedetakse või praetakse (paneerituina); tuura, lõhe jt kalade niiska kasutatakse pirukatäidisena (koos mannapudru ja sibulaga).

Jaapani köögis peetakse tursa, merikuradi, lõhe ja fugu niiska (shirako) delikatessiks. Kasutatakse ka sushi valmistamisel

Sitsiilia köögis kasutatakse tuuni niiska (lattume) pastaroogagade valmistamisel.

Rumeenia köögis karpkala ja ka teiste mageveekalade niiska (lapti) enamasti praetakse. 


Niisk Jaapani köögis: shirako nigiri

Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Gonaad