Teatav puljong Jaapani köögis, on põhjaks erinevate suppide (nt miso) või kastmete (nt soba) keetmisel. Enamasti keedetakse dashi kuivatatud pruunvetikatest (Kombu) ja kivikõvaks vinnutatud ning seejärel laastudeks hööveldatud vööttuunist (Katsuwonus pelamis),katsuobushi’st. Niboshi dashi puhul kasutatakse tillukesi kuivatatud sardiine (niboshi) ning dashi keetmisel võib olla kasutatud teisigi kuivatatud kalu nagu tuunid (magurobushi), makrell (sababushi), heeringas (nishinbushi) jm. Dashikodune valmistamine on tänapäeval soiku jäämas, kuna vetikate jabushi-laastude leotamine ning keetmine on ajakukulukas; asemele on tulnud pulbrina või graanulitena turustatav poolfabrikaat-dashi, mis aga polevat oma maitselt sama õrn ja nüansirikas nagu kodune.
Jaanuar 2018