Ceviche

Ceviche (kacebiche,seviche), tõenäoliselt Peruust pärinev roog, mis on levinud mitmetes Ladina-Ameerika riikides, sestap leidub erinevaid cevicheretsepte (nt kasutatakse Kolumbias cevichetegemiseks tomatipastat või ket¹upit). Peruust pärineva põhiretsepti puhul võib kasutada erinevaid kalaliike, kelle liha lõigatakse peeneks, lastakse sellel veerand tunni vältel laimimahlaga marineeruda ning kaetakse kala seejärel punase sibula rõngastega ja vahel ka rokotopaprikaga (Capsicum pubescens). Vaid veerandtunnist marineerimist hakati kasutama 1970-ndate paiku, varem lasti kalal “küpseda” umbes 3 tundi. Peruus serveeritkseceviche’t enamasti bataadi (maguskartuli), maisi, avokaado või maniokiga.

Cevicheüheks versiooniks on Peruus tiradito – selle puhul ei hakita kala väikesteks tükkideks, vaid vaid serveeritakse viiludena, ka ei lasta kalal marineeruda, vaid seda maitsestatakse vahetult söömise ajal – roas arvatakse leiduvat mõjutusi jaapanlaste sa¹imist.

Detsember 2017