Bückling

Bückling, bückingvõipöking(saksa),buckling(inglise),böckling(rootsi),bokking(hollandi),bøkling (norra),kuumsuitsutatud heeringas (1-3 tundi 60-80 oC juures). Kala võib olla suitsutatud nii tervikuna (koos sisemustega) kui ka ilma pea ja sisemusteta (mari või niisk jäetakse tavaliselt kõhuõõnde). Nimetus on olnud tuntud ka Eestis: Põhja-Eesti rannakülades kasutati peamiselt räime ja kilu, kuid ka lesta, angerja ning ahvena suitsutamiseks bücklingiehk ka büttlingikasti. Tegemist oli madala (kõrgus 70-80 cm) ja laia (umbes 2x2 m) kiviahjuga, mis võimaldas korraga suitsutada üsna suure koguse kala. Kala paigutati varrastel või restidel ahju ülemisse ossa, kaeti pealt kinni ning tehti ahju selline tuli, mis poleks liiga äge ja annaks piisavalt suitsu. Ahjul oli igal küljel kütmisava, et tuld oleks võimalik teha sellelt küljelt, kuspoolt puhub tuul. Niisuguseid ahjusid kasutati 1940. aastateni, kuni meri pandi piirivalve poolt “lukku” ja nii kalapüük kui ka kalade töötlemine läks kalurikolhooside kätte. Praeguseks on ehitatud kunagiste ahjude eeskujul niisugune bücklingikast Viimsi Vabaõhumuuseumis ning selles suitsutatakse külastajate jaoks ka kala.

Detsember 2017