Passeerimine

Toiduainete lühiajaline kuumutamine pannil, vaheetapp erinevate roogade valmistamisel. Tavaline on mõnede köögiviljade (sibul, porru, porgand, juurseller, pastinaak jm) passeerimine – neid praetakse viilutatuina või hakituina koos vähese rasvainega kergelt umbes 120 °C pannil. Köögiviljad pehmenevad, nende maitse muutub magusamaks ja passeerituina säilub neis edasisel kuumtöötlusel rohkem vitamiine. Kõige tavalisem on sibula passeerimine – sibul muutub klaasjaks ja kaotab oma kibeda maitse. Passeeritud köögivilju kasutatakse suppides, hautistes, pirukatäidistes, kastmetes jm. Passeeritakse ka erinevaid seeni, tomateid, tomatipastat jm.

Nisujahu passeeritakse erinevate kastmete valmistamiseks: kuumutamisel laguneb neis tärklis ja seejärel ei lähe jahu kastmete kokkukeetmisel enam klimpi.

Jaanuar, 2025