Lahtise rulli vänt

Lahtise rulli vänt, rulli osa, mida keerates kalamees paneb tööle rulli nöörilaotussüsteemi. Tähtsust omavad vändaõla pikkus ja vändanupu materjal. On ühe ja kahe nupuga väntasid. Kahe nupuga vända eelisteks on, et vänt on tasakaalus ja kerima hakates haarab kalamees alati kiiresti vändanupust; puuduseks lühem jõuõlg, mistõttu suurema kala väljatoomisel on raskem kerida. Ühe nupuga väntadel on parematel mudelitel vända tasakaalustamiseks vastukaal. Ei ole mugav, kui see vastukaalu osa on liiga pikk, selle taha võib takerduda õngenöör. On ka kahenupulisi väntasid, milledel vändaõlad on erineva pikkusega: lühem vänt on kiiremaks, kergemaks kerimiseks, pikem vänt jõulisemaks heitluseks kalaga. Rullivänt on reeglina ümbertõstetav selliselt, et rulli saaksid kasutada nii vasema- kui ka paremakäelised kalamehed.


Kahe nupuga vänt


Vastukaaluga vänt


Vända nuppe tehakse kas väärispuidust, plastist või kummist. Väärispuidust nupp on kena, aga teatud oludes külm ja libe. Mugavaim on suur ja hästi käes istuv kumminupp.

Tööasendis vändaga rulli pole mugav paigutada kalariistade kasti või seljakotti, seepärast on vändad valmistatud liigendiga, mis võimaldab muuta rulli kompaktsemaks. Enamusel rullimudelitest tuleb selleks keerata lõdvaks vända kinnituspolt, vänt allapoole pöörata ning siis polt jälle kinni keerata, ent olemas on ka mudeleid, milledel on vända asendi muutmiseks vända spetsiaalne lukusti.

 

Vänt transport- ja tööasendis

Vända detailiks võib pidada ka vändaõlaga ristist vända telge, nelja- või kuukandilist metallvarrast, mis kulgeb läbi rullikorpuse. See telg läheb läbi rulli peahammasratta keskpunkti ning paneb liikuma rulli kogu kinemaatilise osa. On oluline, et telg pikisuunas ei loksuks, sest muidu muutub hammasrataste hambumine ebaühtlaseks ja hambad kuluvad enneaegselt. Vändatelje asendi fikseerivad korpuse külgedesse paigutatud kuullaagrid või puksid. Eelistatud on kuullaagrid, sest puksid kuluvad kiiremini, telg ja pealaager hakkavad loksuma ning seejärel pole rullil enam pehmet käiku ega pikka iga.

Oktoober, 2018

Vaata lisaks:

Lahtise rulli ehitus